Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Sistem ERP cu declarație SAF-T D406

Sistem ERP cu declarație SAF-T D406

Declarația SAF-T

Subiectul declarației D-406 SAF-T este unul fierbinte în această perioadă: ”Aproape 8 din 10 companii nu au reușit să depună primul fișier SAF-T în termen, deși este obligatoriu. ANAF a anunțat extinderea perioadei de grație. Marea majoritate a companiilor respondente la un sondaj PwC România, respectiv 76,5%, nu au reușit încă să depună un prim fișier standard de control fiscal (SAF-T – care prevede că companiile mari trebuie să depună Declarația D-406), deși acesta a devenit obligatoriu pentru marii contribuabili în două etape, ianuarie și, respectiv, iulie 2022.” Sursa: economedia.ro

Majoritatea furnizorilor de software încearcă se adapteze noilor cerințe, dar efortul este considerabil. Există variante de declarații lunale, trimestriale sau anuale, fiecare cu alt nivel de complexitate. Suplimentar, schema bazei de date utilizate trebuie să fie suficient de complexă pentru a permite stocarea tuturor informațiilor cerute – un export SAF-T complet poate conține sute de câmpuri. Amintim câteva aspecte:

  • definirea de conturi analitice la clienți și furnizori;
  • gestiunea FIFO a stocurilor, cu posibilitatea evaluării acestora nu doar la zi ci și la o anumită dată în trecut;
  • defalcarea pe tipuri de taxe atât a serviciilor și bunurilor achiziționate, cât și a celor vândute;
  • asocierea de coduri Intrastat la articolele de import/export;
  • note de livrare și mișcări de bunuri.

Dacă IMM-ul dumneavoastră este în situația de a depune declarația D406 începând cu 1 ianuarie 2023 și doriți să beneficiați și de alte avantaje ale TimeLine ERP în gestiunea întreprinderii, vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații.

Informații tehnice: acronimul SAF-T  vine de la Standard Audit File for Taxation (Fișierul Standard de Audit pentru Taxe) iar fișierul rezultat în urma exportului din TimeLine ERP este de tip XML (Extensible Markup Language).

Structura fișierului SAF-T
Structura fișierului SAF-T (D-406)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *