Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Planificarea generală și în detaliu în TimeLine ERP

Planificarea generală și în detaliu în TimeLine ERP

Producție și planificare

Acest articol încearcă să explice motivele separării între planificare generală și planificare în detaliu în TimeLine ERP. Începând cu V14, TimeLine ERP conține două moduri de planificare. Ceea ce se ascunde sub sintagmele “planificare generală” și „planificare în detaliu” este, de fapt,  diviziunea muncii între doi algoritmi de planificare interconectați. 

Procesul MRP (Material Requirements Planning) – “avocatul clientului” – generează propuneri de producție ierarhizate exclusiv pe baza termenelor de livrare promise partenerilor de afaceri în cadrul confirmărilor de comandă.

Planificarea generală

Planificarea generală preia aceste propuneri și le convertește automat în comenzi de producție speciale, necesare algoritmului de planificare. În prima etapă se încearcă planificarea just-in-time, astfel încât producția să se încheie în jurul datei de livrare solicitate de client, minus timpul de transport către acesta. Dacă o astfel de metodă nu se poate aplica, din cauza ocupării capacității (mașinilor) de producție cu alte comenzi, se încearcă planificarea cât mai devreme posibil. În cazul în care planul de lucru conține și resurse alternative de producție, este aleasă mașina disponibilă cât mai curând. În același timp, etapele de fabricație pot fi divizate în loturi optime pentru producție, care pot fi planificate pe mașini diferite. 

Modulul de planificare generală
Modulul de planificare generală

Așadar planificarea generală încearcă să ocupe în mod echilibrat capacitățile resurselor de producție, optimizat după criteriul respectării termenelor de livrare. Până în acest punct clientul este rege.

Planificarea în detaliu

Din punctul de vedere al producției, această planificare orientată spre client nu este însă ideală, deoarece nu ia în calcul etapele de pregătire și montaj necesare efectuării unei comenzi de producție, respectiv alte aspecte specifice fiecărui tip de proces industrial. În acest punct intervine planificarea în detaliu: persoana responsabilă de planificare se folosește de acest modul pentru a repartiza comenzile, exact în ordinea dorită, pe resursele de producție disponibile.

Modulul de planificare în detaliu: resursele și ocuparea lor afisate în Gantt în partea superioară, comenzile neplanificate în Inboxul din partea de jos a ecranului și modulul de informații detaliate în prim-plan
Modulul de planificare în detaliu: resursele și ocuparea lor afisate în Gantt în partea superioară, comenzile neplanificate în Inboxul din partea de jos a ecranului și modulul de informații detaliate în prim-plan

Acțiuni tipice acestei etape:

  • reasignarea operației tehnice de pe mașina principală pe mașini alternative;
  • modificarea ordinii comenzilor pe o anumită resursă cu capacitate limitată;
  • divizarea cantității unei comenzi în loturi;
  • contopirea cantităților din mai multe comenzi într-un singur lot de producție.
O altă variantă a modului de planificare detaliată: afișarea sub formă de carduri
O altă variantă a modului de planificare detaliată: afișarea sub formă de carduri

Pentru contopire, există mai multe variante disponibile:

  • paralelă, folosibilă de exemplu la turnarea sau injecția în forme cu mai multe cuiburi; 
  • serială, utilizabilă în campanii de finisare care se desfășoară una dupa alta, cum ar fi vopsirea;
  • lot, specifică proceselor de topire sau călire.

Lucrul în tandem

Prin prisma planificării în detaliu, planificarea generală este un „presortator” de comenzi de producție care trebuie luate în calcul. Munca responsabilului cu planificarea producției este ușurată de natura selectivă a planificării în detaliu – vor fi analizate doar resursele “bottleneck” și doar pentru un interval de câteva zile sau săptămâni – în timp ce întreaga planificare generală rulează complet automat. În acest fel se poate obține, cu minimum de personal și de efort, un program de producție optimizat.

Pentru a nu exista coliziuni, comenzile planificate manual au prioritate iar planificarea generală le ocolește și folosește doar capacitatea neutilizată. În combinație cu modulele de raportare a producției, se poate dezvolta un sistem complet, care să permită analiza în timp real a situației estimate versus realizate.

Testează TimeLine ERP gratuit

Pentru detalii suplimentare, inclusiv o prezentare a modulelor de planificare generală și planificare în detaliu în TimeLine ERP, pe baza datelor dumneavoastră, vă rugăm să ne contactați, vă stăm la dispoziție cu plăcere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *