Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Raportarea producției cu TimeLine ERP V14

Raportarea producției cu TimeLine ERP V14

Infografic

Fiecare client are modul lui unic de lucru, dictat atât de tipul producției pe care o execută, cât și de constrângerile de natură funcțională, cum ar fi separația în hale sau locații diferite, specificul infrastructurii IT (cabluri de rețea,  dispozitive wireless, mediu de lucru cu diverse restricții) sau posibilitatea de a colecta date de la mașinile de producție. TimeLine ERP este un sistem versatil, ia în calcul aceste aspecte și permite raportarea producției în diverse moduri, care funcționează chiar și combinate:

 • prin introducerea manuală în sistem a datelor raportate de producție pe foi de hârtie – cel mai simplu și mai puțin automatizat mod de lucru, dar chiar și în acest caz putem automatiza procesul de scanare a acestor foi, stocarea lor în DMS și asocierea lor cu comenzile de producție corespunzătoare;
 • prin raportarea în mod „tabletă”, ce conține elemente grafice mărite, optimizate pentru lucrul cu interfețe tactile cum ar fi tabletele cu sistem de operare Windows sau calculatoarele cu ecran tactil, la care se pot conecta și dispozitive periferice care permit lucrul cu coduri de bare/RFID (cititoare și imprimante);
 • prin raportarea în browser web, destinată dispozitivelor mobile cu ecran de mici dimensiuni, dar care conțin un browser web modern (așadar inclusiv Android sau iOS), cum ar fi telefoanele sau dispozitivele hand-held inteligente;
 • prin sistemul proprietar de captură de date (în special timp și tacte) care ne permite să ne integrăm cu majoritate tipurilor de mașinile de producție.

Colajul de mai jos exemplifică toate aceste moduri de raportare, precum și diverse dispozitive hardware ce includ cititoare de coduri de bare și dispun de diverse norme de protecție la praf, apă sau alți factori externi:

Diverse modalități de raportare a producției
Diverse modalități de raportare a producției

Versiunea 14 a sistemului TimeLine ERP vine cu multiple îmbunătățiri ale modulelor de raportare a producției, cele mai evidente fiind în modul tabletă, folosit de majoritatea clienților, despre care o să facem referire în acest articol.

Procesul începe odată cu lansarea unei noi comenzi de producție. Aceasta conține informații relevante, cum ar fi: produsul finit, cantitatea, clientul, termenul de livrare, planul de operații tehnologice, resursele alocate și lista de materiale. Începând cu versiunea 14, poza produsului este vizibilă în toate punctele cheie: comanda de producție, fișa de lucru ce va fi dată angajaților și modulele de raportare.

Comanda de producție
Comanda de producție

Presupunând că firma dispune de un calculator cu ecran tactil amplasat în departamentul de producție, pe acesta se poate instala aplicația TimeLine ERP în mod tabletă, permițând pontarea operațiilor de lucru în următorul flux: angajatul introduce matricola proprie (manual, prin cod de bare sau RFID) apoi, similar, introduce sau scanează numărul operației din comanda de producție ce i-a fost asignată (de pe fișa de lucru ce poate conține cod de bare). În acest moment sunt afișate pe ecran toate informațiile despre respectiva comandă iar angajatul poate decide dacă folosește resursele (mașina, utilajul, unealta etc.) alocate în momentul planificării sau dacă este nevoie să le înlocuiască cu altele. Deasemenea, angajatul decide daca începe partea de montaj (setup) sau partea de producție – aspect important pentru postcalculație sau pentru urmărirea automată a ciclurilor produse. Bineînțeles, toți acești parametri pot fi pre-configurați iar accesul la ei poate fi limitat pentru anumite tipuri de utilizatori, în funcție de cerințele clientului, sistemul fiind foarte flexibil în această privință.

Pontaj de început
Pontaj de începere a lucrării

La finalizarea pontajului inițial se va deschide o nouă înregistrare de producție, în care angajatul poate să raporteze din timp în timp completarea anumitor cantități de piese finite sau rebuturi, timpi de întrerupere și defecțiune sau materialul consumat (inclusiv trasabilitate completă). Tot de aici, angajatul poate să consulte documentele de producție la care are acces (schița de montaj, planul de control, desenul CAD etc.) sau chiar să raporteze verificările de calitate efectuate (un alt domeniu nou apărut în versiunea 14) și să blocheze piese pentru control suplimentar.

Listă pontaje în curs
Listă pontaje în curs

La încheierea procesului sau a programului de lucru, angajatul poate efectua pontajul de finalizare sau poate preda unui alt angajat (din schimbul de lucru următor) comanda de producție, caz în care va fi procesată doar informația cu privire la timpul de lucru al angajatului inițial, nu toate datele corespunzătoare operației în curs.

Pontaj intermediar sau de finalizare
Pontaj intermediar sau de finalizare

La finalizarea raportării sau în baza raportărilor intermediare, toate datele sunt înscrise în comanda de producție, indiferent de modul în care s-au raportat (calculator, web, tabletă). Acest fapt asigură o privire de ansamblu corectă și unitară asupra tuturor informațiilor și posibilitatea de a urmări coerent toate cantitățile aflate pe fluxul de producție, în toate stadiile lui (o problemă frecventă într-o fabrică cu multe procese de producție și timp îndelungat de producție).

Cantitatea aflată pe fluxul de producție
Cantitatea aflată pe fluxul de producție

Încă din momentul raportării avem acces la o post-calculație bazată pe prețul mediu al materialelor folosite și pe tariful orar al mașinilor/utilajelor, iar după rularea procesului FIFO (de exemplu pe server, la intervale de timp prestabilite) vom avea acces la o evaluare a producției în curs și la o postcalculație realizată pe baza prețurilor de intrare (FIFO) ale materialelor utilizate.

Postcalculația
Postcalculația

Infograficul de mai jos este o reprezentare a „universului TimeLine”, cu multitudinea de funcții care ne-a transformat în timp în cel mai modern și mai performant sistem de gestiune a IMM-urilor axate pe producție. Vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru o prezentare detaliată, atât online cât și la sediul dumneavoastră.

2 comentarii la „Raportarea producției cu TimeLine ERP V14”

  1. Bună ziua,
   mulțumim pentru interes și comentariu!

   Atât vânzarea cât și implementarea pe teritoriul României se fac de câtre o firmă înregistrată în România, deci se aplică TVA la toate serviciile. Dacă vă referiți la alte taxe, vă rog să detaliați.

   Dacă firma-client își desfășoară activitatea în altă tară, vă putem pune în legătură cu partenerii locali.

   Pentru detalii suplimentare vă rog să ne scrieți prin pagina de contact și vom reveni în scurt timp.

   Cu stimă,
   Călin Turcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *